.
صفحه اصلي آرشيو جستجو پيوند ها تماس با ما
 
آخرین عناوین
سیاسی شدنِ بی‌دلیل ربناي شجريان

چه لزومی داشت مواضع سیاسی شجریان در سایه اثر هنری او قرار بگیرد و از این طریق پررنگ‌تر شود؟ این نخستین بار نیست که شجریان نسبت به مسائل جاری لب به انتقاد می‌گشاید، چه این که بسیاری از هنرمندان به طور معمول چنین انتقاداتی دارند. امّا دلیل پیگیری سیاسیون برای این مسئله چه بود؟ آیا موضع‌گیری‌های یک هنرمند دارای چنین وجه سیاسی مهمی است؟

 یکی از مسائلی که طی هفته‌های اخیر، به ویژه با آغاز ماه مبارک رمضان فضای رسانه‌ای را به خود اختصاص داده، مسئله پخش شدن یا پخش نشدن ربنای شجریان از صدا و سیماست. پخش ربنا چنان قدمت و دوامی در صدا و سیما داشت که بدون اغراق جزئی از ماه رمضان مردم ایران شده بود.

حذف یک باره شجریان از مجموعه برنامه‌های افطار صدا و سیما به تنهایی می‌توانست جنجال‌های بسیاری ایجاد کند، اما توام شدن این مسئله با موضع‌گیری‌های فراوان سیاسی آن را جنجالی‌تر کرده است.

محمدرضا شجریان در طول سال 88، چندین بار اقدام به اتخاذ مواضعی سیاسی کرد که چندان خوشایند به نظر نمی‌رسید. گفتگوهای او با صدای آمریکا و بی بی سی فارسی باعث انتقادات شدیدی به او شد. به همین دلیل پخش صدای ربنا در آستانه ماه رمضان سوالی جدی شده بود. چه این که مسئله بین دو محذور قرار داشت.

اگرچه مسئولان صدا و سیما سعی داشتند بدون موضع‌گیری سلبی و ایجابی در خصوص پخش ربنا از حساسیت افکار عمومی نسبت به این مسئله بکاهند، با این حال با آغاز ماه رمضان و پخش نشدن صدای شجریان موضع‌گیری‌های سیاسی فراوانی نسبت به این امر صورت گرفت.

اوّلین بار عصر ایران خبر داد که صدا و سیما، خود، خبرنگارانی را به مجلس فرستاده تا نظر نمایندگان مجلس را درباره پخش نشدن ربنای شجریان از تلویزیون جویا شوند. البته هیچ گاه چنین گزارشی از تلویزیون پخش نشد، امّا به نوشته این سایت برخی از اعضای فراکسیون انقلاب اسلامی تمجید ویژه‌ای از پخش نشدن صدای ربنا صورت داده اند. ظاهراً یکی از نمایندگان گفته بود صدای چوب خشک از صدای شجریان بهتر است و نماینده دیگری نیز اظهار داشته بود من حالم از شنیدن صدای این... به هم می‌خورد.

این خبر البته چندی بعد واکنش روابط عمومی مجلس را بر انگیخت. در جوابیه روابط عمومی مجلس آمده بود: «نمایندگان مجلس هیچ‌گونه کلام و یا عبارت ناصحیحی در اظهارات خود نسبت به موضوع یادشده به کار نبرده‌اند». جوابیه مجلس به هر حال بر بسامد سیاسی پخش نشدن ربنا از تلویزیون افزود.

با این حال این پایان ماجرا نبود. برخی خبرگزاری‌ها با اصرار فراوانی سعی در پیگیری پخش نشدن ربنای شجریان از زبان سیاسیون داشتند. به عنوان مثال حمیدرضا ترقی گفت: «پخش صدای شجریان از رسانه ‌ملی خواست دشمنان انقلاب است. متاسفانه آقای شجریان در فتنه اخیر کارنامه موفقی از خود نشان نداد و با رفتارهای غیرمعقول خود را به جریان فتنه نزدیک کرد به طوری که مورد استقبال رسانه های غربی حامی فتنه قرار گرفت».

وی افزود: «رسانه ملی متعلق به ملت ایران است و نمی‌تواند از کسانی که علیه ملت اقدام می‌کنند دفاع کند. برخی ها که امروز نگران آقای شجریان شده‌اند می‌خواهند از وی عنصری برای جریان فتنه بسازند چرا که فتنه گران در حوادث اخیر از شجریان استفاده ابزاری کردند اما خود ایشان متوجه چنین امری نشد». این مواضع ترقی از سوی دیگر سیاسیون نیز تکرار شد.

روزنامه کیهان نیز در یادداشتی شجریان را خواننده 20 هزار تومانی فرح پهلوی خواند و نوشت: «ماه مهمانی خدا بی نیاز از آوای منافقانی است که قلبشان مملو از کینه مردمی است که به سلیقه آنها ریاست جمهور انتخاب نکرده اند. و خصم فارغ است که در ماه ضیافت خداوند حتی در عمق سکوتش در سحر و غروب هایش ترنم روح بخش فرشتگان خدا جاری است».

در حالی که سیاسیون از منظر حرفه خویش، به مخالفت صریح با پخش ربنا و مواضع سیاسی خود شجریان می‌پرداختند، هنرمندان راه دیگری رفتند. علیرضا افتخاری از جمله این افراد بود که صدا و سیما را به پخش ربنا توصیه کرد: ««برای خواندن «ربنا» باید قاری قرآن بود تا «ربنا» را آنچنان که شایسته است، خواند که این کار را آقای شجریان به بهترین نحو انجام داده است».

علی معلم دامغانی نیز ضمن نقد مواضع سیاسی شجریان، اثر او را پیوندخورده با فرهنگ مردم دانست. حامد بهداد بازیگر سینما هم طی یادداشتی خواهان پخش ربنا شد. در حالی که هنرمندان تلاش می‌کردند پای سیاست را از گلیم هنر بیرون بکشند، معاون سازمان صدا و سیما شب گذشته اظهار داشت: «شجریان به دلیل مواضع ضدانقلابی که گرفته است و مواضع بدی که در رابطه با مردم خودش گرفته است؛ دیگر صلاحیت کافی برای حضور در قلب مردم را ندارد. او چهره خود را مخدوش کرده است. ما امیدوارم که همچنان که فرصت باقی باشد تا ایشان بازگردند تا نظام هم دست لطف خود را برسر ایشان بکشد».

بعد از این همه جای این پرسش باقی است که چه لزومی داشت مواضع سیاسی شجریان در سایه اثر هنری او قرار بگیرد و از این طریق پررنگ‌تر شود؟ این نخستین بار نیست که شجریان نسبت به مسائل جاری لب به انتقاد می‌گشاید، چه این که بسیاری از هنرمندان به طور معمول چنین انتقاداتی دارند. امّا دلیل پیگیری سیاسیون برای این مسئله چه بود؟ آیا موضع‌گیری‌های یک هنرمند دارای چنین وجه سیاسی مهمی است؟


استفاده از اين خبر فقط با ذكر نام شمال نيوز مجاز مي باشد .
ایمیل مستقیم :‌ info@shomalnews.com
شماره پیامک : 5000592323
 
working();
نظرات خوانندگان :

ح.ا 3 شهريور 1389
آقا یا خانم محترم!ربنای ایشون فقط هنری نیست!بدونید که این آقا ی وطن فروش با این هنرش به دلیل عرفانی بودن مطلب تونسته بود به برکت و حرمت ماه مبارک تو دل خیلی ها جا باز کنه اما بدونید این فردی که دینشو به دنیاش فروخت دیگه تو دله این خیلی ها جایی نداره !اگه امثال شماها یکم فکر کنید فرق آثار هنری تنها و هنری عرفانی و مذهبیو انشاا... تشخیص میدی و انقدر راحت در این زمینه نظر نمیدی!!!!
مهدی خلیلی 3 شهريور 1389
با سلام و خسته نباشید در مملکتی که تابلوی عملکرد مان کلام شهید مدرس است که سیاست ما عین دیانت ماست هنر در تقابل با سیاست منطبق با دیانت پذیرفتنی نیست ربنائی که هر بار شنیدن آن برایمان ذهنیت تقابل صاحب صدا با مقدسات و نظام را تداعی می کند در ماه مبارک بسیار ثقیل و نپذیرفتنی است هنری مقدس است که انسان را بیاد خوبیها بیندازد وقتی ایشان نه تنها تعلقی به هویت انقلاب ندارد بلکه در تقابل با آن و امام راحل رجزخوانی می کند همان به که به گوشه ... سپرده شود
نا شناس 3 شهريور 1389
بنده خودم به صورت حرفه‌اي موسيقي سنتي گوش ميدم و به شدت به آن تعصب دارم. در نتيجه به آهنگسازها، خواننده‌ها و ... ديگر عناصر اصلي آن هم خيلي علاقه‌دارم كه اين چنين زيبا و انصافا دلنشين توليد هنر مي‌كنند.
در همين راستا به صداي شجريان، ناظري، افتخاري علاقه‌داشته‌ام.
اما بنده از چند سال پيش از شجريان متنفر شدم، چرا كه در يك مصاحبه‌اي با غرور خاص خودش گفته‌بود: " بنده اينقدر طرفدار دارم كه اگـــــــــــــر آروغ هم بـــــــزنم باز هم مردم استقــــــــــــــــبال مي‌كنند" !!!!!!
اين يعني بي‌تربيتي، خودبزرگ‌بيني، فرعونيت و خود را گم كردن.
ديگه نه ربناي شجريان و نه هيچ آواي ملكوتي!!! ديگه اگه از حنجره اين فرد از خود راضي بيرون بيايد، برايم لذتي كه ندارد، هيچ ،حالم رو هم به هم ميزنه اين آدم وطن‌فروش.........
عليرضا سعيدي- ساري
سید محمد 3 شهريور 1389
از کی دفاع می کنید ازکسی که ضد مردم نظام و مملکت خودش صحبت کرده اونم با سیاه نمایی شدید. هر چی خونده باشه بهترین خواننده هم باشه .این حقو نداره که بی ادبی کنه به نظامی که هزاران شهید داده ، ولی فقیه دراه ، و نظامی که به اون خدمت کرده.یه کم بفهمین آربوی مازندرانی رو نبرین با این مواضع ودیدگاهاتون. چه لزومی به یادآوری ودفاع هست. اگه می تونین کاری کنین توبه کنه.
سیدی 3 شهريور 1389
از کی دفاع می کنید ازکسی که ضد مردم نظام و مملکت خودش صحبت کرده اونم با سیاه نمایی شدید. هر چی خونده باشه بهترین خواننده هم باشه .این حقو نداره که بی ادبی کنه به نظامی که هزاران شهید داده ، ولی فقیه دراه ، و نظامی که به اون خدمت کرده.یه کم بفهمین آربوی مازندرانی رو نبرین با این مواضع ودیدگاهاتون. چه لزومی به یادآوری ودفاع هست. اگه می تونین کاری کنین توبه کنه.
احسان 3 شهريور 1389
متاسفانه یه عده آدم عقده ای در صدا و سیما امورات رو بدست گرفتند
خداییش اگه صدا و سیما دست اینا نبود ما شاهد ماجراهای بعد از انتخابات نبودیم.
این دروغ هایی هم که در بالا گته شد به ایشون نمی چسبه
هنرمند بزرگی است که اعتقادش رو بیان کرده
حالا چون موافق شماها نیست شده وطن فروش
اما اگه موافق شما بود می شد خواننده ملی
همینایی که افتخاری رو علم کردن
بعد اینقدر بهش بی مهری کردن که الان داره میره فرانسه
بابا یه کم انصاف داشته باشید
چرا شایی که ادعای اسلامتون گوش فلک رو کر کرده
اینقدر فحاشی می کنید توهین می کنید همه رو بر چسب منافق می زنید
آمریکا و ایرائیل اسلام رو از بین نمی برند
بلکه شما نون به نرخ روز خورهایی که دین رو وسیله دنیا کرده اید
اسلام و ایران رو به نابودی می کشیونید.
شما ها بازیچه انجمن حجتیه شدید
یه وقتی می فهمید که خیلی دیر شده

ارسال نظر :
پاسخ به :





نام : پست الکترونیک :
حاصل عبارت روبرو را وارد نمایید :
 
working();

« صفحه اصلي | درباره ما | آرشيو | جستجو | پيوند ها | تماس با ما »
هرگونه نقل و نشر مطالب با ذكر نام شمال نيوز آزاد مي باشد

سامانه آموزش آنلاین ویندی
Page created in 0.093 seconds.